ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

ПОЛОЖАЈ

About

Општина Горњи Милановац се налази на додиру западне Србије, Груже и Поморавља у југозападном делу Шумадије. Простире се на површини од 836 km² и захвата простор подгорина планина Рудника, Сувобора и Маљена. Припада Моравичком округу, заједно са општинама Чачак, Лучани и Ивањица и друга је по величини општина на територији округа.

Територија општине Горњи Милановац са севера се граничи подручјима општина Љиг и Аранђеловац, са североистока и истока подручјима општине Тополе и града Крагујевца, са југоистока и југа подручјима општине Кнић и града Чачка и са запада и северозапада подручјима општина Пожега и Мионица.

Горњи Милановац се као седиште општине налази на 44º 02′ северне географске ширине и 20º 29′ источне географске дужине, док се територија општине налази између 43º 56′ и 44º 16′ северне географске ширине и 20º 03′ до 20º 37′ источне географске дужине.

Општина Горњи Милановац има повољан географски положај. Изградњом деонице Коридора 11, од Љига до Прељине, општина је повезана аутопутем преко петље у Такову, која се налази на око 9 km од града. За саобраћај је врло битна Ибарска магистрала, која кроз ову територију пролази у дужини од 38 km. Веома је значајан и регионални пут који повезује Горњи Милановац са Рудником и даље преко Тополе са Београдом. Сва насељена места општине повезана су локалним асфалтним путевима за регионалне путеве и Ибарску магистралу.

"Горњи Милановац је релативно младо градско насеље у југозападној Шумадији, чија историја почиње знатно пре његовог званичног оснивања 1853. године."

СМЕШТЕН НА ДОДИРУ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ, ГРУЖЕ И ПОМОРАВЉА
About

Карађорђева 3
32300 Горњи Милановац
Србија

Тел/Факс: +381 (0)32 720 565

info@togm.org.rs

www.togm.org.rs

© 2024 ТО Горњи Милановац
contact-section