ШТА ВИДЕТИ?

КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКЕ ЗНАМЕНИТОСТИ

About

Споменички комплекс у центру Горњег Милановца

Центар Горњег Милановца је својеврсни споменички комплекс, занимљив архитектонски и историјски. На Тргу кнеза Михаила у центру града доминирају зграда бившег Окружног начелства, спомен–биста војводе Живојина Мишића, беле мермерне статуе кнеза Александра Карађорђевића (оснивача града) и војводе Милана Обреновића (по коме град носи име), црква Свете Тројице, као и споменик победе.

Споменик победе је скулптурална целина која симболише јединствену борбу свих Југословена против окупатора, постављена 1959. године. Споменик је изграђен од белог мермера у виду отворене књиге са исклесаним фигуралним рељефом. Поред њега налази се вертикални гвоздени обелиск у облику муње који преставља стремљење ка будућности и прогресу. Трг Кнеза Михаила повезан је са градским парком у коме је 2010. године постављен споменик краљици Драги Обреновић, рад академског вајара Небојше Савовића Неса, на месту где се некада налазила кућа у којој је рођена супруга краља Александра Обреновића.

Зграда окружног начелства позната као „Стари суд“, је најстарија зграда суда у Србији и прва јавна грађевина у Горњем Милановцу. Градња је започета 1853. године, исте године када је Брусница премештена на простор данашње општине, као варош Деспотовица. У згради Окружног начелства налазио се штаб команданта Прве армије, генерала Живојина Мишића, који је у њој 3. децембра 1914. године издао наређење о почетку Рудничке офанзиве и командовао чувеном Колубарском битком у Првом светском рату. После Другог светског рата, зграда је коришћена као затвор. Испред зграде Окружног начелства налазе се две плоче повеље о оснивању града и промени имена, изливене у бронзи. Данас се у згради окружног начелства налазе Културни центар, библиотека и свечана сала општине.

Спомен-парк Брдо Мира је споменички комплекс и јединствена просторна целина површине од 4,5 ha са 3000 разноврсних стабала различитог дрвећа засађених у периоду од 1961. до 1966. године. Због нагле суше, 2013. године посечено је око 1000 стабала смрче, бора и кедра. У наредном периоду је планирана комплетна адаптација Брда мира, која подразумева изградњу објеката, постављање ограде око целог комплекса, пошумљавање, рехабилитовање стаза, уградња видео надзора и др. На Брду мира споменици налазе се споменици из најразличитијих периода: – Костурница палих бораца таковског краја у Другом светском рату, – Костурница палих црвеноармејаца, – Споменик Таковцима страдалим у Норвешкој, – Споменик интернирцима страдалим у Норвешкој, – Споменик борцима страдалим у сукобима од 1991. до 1999. године.

Гимназија ``Таковски устанак``

Зграда гимназије „Таковски устанак“ подигнута је 1902. године добровољним прилозима грађана рудничког округа и Србије, као спомен обележје под именом „Дом Милоша Великог“. Током школске 2009/2010. године потпуно је реновирана и адаптирана и поред архитектонског и споменичког значаја, представља најопремљенију средњошколску установу која испуњава све међународне стандарде.

Основна школа ``Краљ Александар I``

Основна школа „Краљ Александар I“ изграђена је у периоду од 1931. до 1933. године и носи име првог југословенског краља. Свечаности поводом изградње и отварања нове школске зграде 1933. године присуствовао је и сам краљ Александар I Карађорђевић. Школа је 2008. године потпуно реновирана и савремено опремљена, али је задржала свој првобитан архитектонски изглед.

Кућа српско-норвешког пријатељства

Норвешка кућа подигнута је 1987. године, у знак пријатељства српског и норвешког народа, у непосредној близини Ибарске магистрале. Саграђена је од дрвета у Норвешкој, а пренета је у елементима и монтирана на месту где јесте. Својим обликом симболише јединство викиншког брода и српске традиционалне куће. У њој се налази музејска поставка са експонатима из логора у Норвешкој, конференцијска сала и седиште Друштва српско-норвешког пријатељства.

Конак кнеза Милоша у Горњој Црнући

У селу Горња Црнућа налази се кућа у којој је кнез Милош нашао уточиште након слома Првог српског устанка. У њој је боравио од 1814. до 1818. године, када је прешао у Крагујевац. Овде је био главни стан спске војске у Другом српском устанку и место где је Милош Обреновић развио свој војводски барјак када је прихватио да стане на чело устанка. У Црнући је 1815. године заседала Народна скупштина где је изабрала Милоша Обреновића за „врховног кнеза и правитеља народа српског“, поставила нахијске кнезове, чланове народне канцеларије и донела први буџет Србије. У том смислу се Горња Црнућа може сматрати првом српском нововековном престоницом. Данас се у Конаку кнеза Милоша налази стална поставка Музеја рудничко-таковског краја под називом „Српска кућа у првој половини XИX века „. Поставка је отворена у априлу 1993. године, и садржи историјат самог објекта, кратак преглед догађаја из Првог и Другог српског устанка, причу о кнезу Милошу и његовом руковођењу устанком и управљању државом до 1818. године. Категорисана је за непокретно културно добро од изузетног значаја 2000. године, а апсолутна санација извршена је 2014/2015. године.

"АРХЕОЛОШКА НАЛАЗИШТА НА РУДНИКУ, СПОМЕН КОМПЛЕКС „ТАКОВСКИ-ГРМ“, ЦРКВЕ БРВНАРЕ, СВЕДОЦИ СУ БОГАТЕ И БУРНЕ ИСТОРИЈЕ."

КРАЈ У КОМЕ ЈЕ РОЂЕНА МОДЕРНА СРБИЈА
About

Карађорђева 3
32300 Горњи Милановац
Србија

Тел/Факс: +381 (0)32 720 565

info@togm.org.rs

www.togm.org.rs

© 2024 ТО Горњи Милановац
contact-section