ШТА РАДИТИ?

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

About

Српски фестивал светске музике

Градски трг, Дом културе, Музеј, клупске свирке

Српски фестивал светске музике у Горњем Милановцу одржава се од 2009. године а има за циљ, да поред низа концерата Етно музике на високом уметничком нивоу, уједини музичаре и људе из различитих земаља без обзира на културну и религиозну позадину.

У предстваљању бендова из више земаља, публика има прилику да ужива у мешавини различитих видова музике, пре свега ромске, као и у звуцима незаобилазне балканске музике, али у овом случају у потпуно новом светлу. Програм је употпуњен и концертима специјалних гостију фестивала.

Општина Горњи Милановац је идеално место за одржавање овог фестивал,а како због историје и културе поднебља, тако и са аспекта туризма који желимо да представимо гостима и свету.

Natural Mystic фестивал

Брдо Ждребан, изнад Горњег Милановца

Natural Mystic фестивал одржава се од 2014. године. Упознајте једини фестивал у Србији који промовише искључиво реге музику и одржава се у Горњем Милановцу уочи 1.маја. Смештен је на брду Ждребан, поседује прелепе пејзаже, изворе чисте воде, бројне видиковце и гарантује апсолутну слободу свим посетиоцима.

Међународно бијенале уметности минијатуре

Горњомилановачки Бијенале минијатуре основан је 1989. године, под окриљем Удружења ликовних и примењених уметника Горњег Милановца. Идеју о организовању Бијенала покренуо је сликар Милан Милетић, који је учествовао на сличној изложби у Торонту у Канади. У сарадњи са тадашњим председником Удружења ликовних и примењених уметника Горњег Милановца, Небојшом Савовићем Несом, и члановима Удружења манифестација је покренута под називом Први бијенале југословенске минијатурне уметности. Изложба је представљена у Завичајном музеју у Горњем Милановцу од 9. децембра 1989. до 9. јануара 1990. године, а учешће је узело више од 300 југословенских уметника.

Од самог почетка је Бијенале обухватио све области ликовног и примењеног стваралаштва, што је манифестацију учинило јединственом у свету. Наиме, на једној изложби било је могуће сагледати актуелно уметничко стваралаштво у области минијатуре, најпре југословенских, а потом и светских уметника, на најширем међународном нивоу.

Бијенале су од почетка подржали СО Горњи Милановац, Културни центар и Дечје новине, као и бројна горњомилановачка предузећа. Од четврте изложбе (1996) Бијенале добија интернационални карактер, а организацију преузима Музеј рудничко-таковског краја. Установа за културу, уметност и ваншколско образовање Културни центар Горњи Милановац организатор је Међународног бијенала уметности минијатуре од 1998. године.

Учешће на манифестацији до сада је узело више од 5000 аутора из четрдесетак земаља. Због величине и значаја манифестације у реализацију Бијенала од 2003. године укључило се и Министарство културе.

Дани кнегиње Љубице

Манифестација „Дани кнегиње Љубице“ одржава се у Враћевшници почетком месеца јуна још од 2007. године. Организатор је Туристичка организација општине Горњи Милановац, Месна заједница Враћевшница и изворна група „Црнућанка“. Покровитељ је општина Горњи Милановац, а суорганизатори су ОШ „Десанка Максимовић“, Културни центар, Музеј рудничко-таковског краја и манастир Враћевшница.

Манифестација се одржава у част првој кнегињи обновљене Србије, Љубици Обреновић, која је остала упамћена по својој доброти и оданости српском народу. Ова манифестација настала је са жељом да се сачувају традиционалне вредности овог краја и успомене на период после Другог српског устанка, када је породица кнеза Милоша Обреновића живела у конаку у Горњој Црнући, недалеко од манастира Враћевшница.

Савиначки дани и ликовна колонија Мина Вукомановић Караџић

На прелепом излетишту, у околини Горњег Милановца, Савинцу, преко пута порте цркве Светог Саве у којој почива ћерка Вука Караџића, Мина Караџић, одржава се традиционална манифестација Савиначки дани, у оквиру које се организује и такмичење у спремању ловачког гулаша. Манифестација се организује последњег дана ликовне колоније, која се више од 20 година одржава у част Мини Вукомановић Караџић.

Шилопајска панорама

Манифестација Шилопајска панорама, чији је покретач истоимено удружење грађана, организује се у другој половини јула месеца у селу Шилопај. Основни циљ манифестације је да се направи духовни и материјални препород Шилопајског краја.

Организатори манифестације су: Удружење „Шилопајска панорама“, Ловачко удружење „Војвода Милан Обреновић“ – Ловачко друштво „Рудник“, Месна заједница Шилопај, Туристичка организација Горњи Милановац, Културни центар Горњи Милановац и Црквена општина Шилопај, а покровитељ је Општина Горњи Милановац.

Сабор виолиниста Србије

У циљу очувања музике нашег поднебља и древних, незаборавних нота, у Прањанима, варошици на обронцима Сувобора у августу 2019. године организован је Први Сабор виолиниста Србије. На Сабору су се окупили доказани мајстори виолине, али и даровита деца која су тек кренула стазама признатих виртуоза виолине. Уз звуке химне “Свилен конац” и подизање саборске заставе у центру варошице отворен је Први сабор виолиниста Србије. На позорници која је постављена на прањанском стадиону, првог дана гудала су укрстили млади виолинисти до 14 година, у борби за звање “Најбољег младог виолинисте у Србији”.

Главно такмичење окупило је 14 најбољих виолиниста који су прошли предтакмичења. Да предстоји велики окршај мајстора виолине говори и податак да се у Прањанима равноправно надмећу и мушкарци и жене, виртуози који долазе из: Лондона, Беча, Обреновца, Ваљева, Мионице, Пиромана, Неготина, Аранђеловца, Ивањице, Горњег Милановца, Шапца и Суботице. Златна виолина на Првом сабору виолиниста у такмичењу за млађе категорије отишла је у руке Бобана Васића, младог Пироманца, који је маестрално одсвирао песму „Да зна зора“, а потом и „Шилетово коло“. Огњен Јањић из села Дубока, код Кучева, одушевио је жири извођењем „Старе Влајне“, и у његове руке отишла је награда за најбоље одсвирано коло, док је десетогодишњи Адријан Машић, који је у Прањане дошао из Беча, освојио награду за најбоље одсвирану песму „Срећо моја, моје злато“. Другог дана Сабора, стручни жири је, након озбиљног разматрања, донео одлуку да Прва виолина Србије припадне Момиру Јовановићу из Новог Сада. Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић уручио је победнички пехар победнику, док му је кључеве Шкоде Фабије предао Душан Костић, испред фирме „АутоЧачак“.

Први Сабор виолиниста Србије превазишао је сва очекивања, а једно је сигурно – виолина је добила своју престоницу.

Вече под грмом

Смотра народног стваралаштва – „Вече под грмом“, одржава се у Такову, на платоу испред Таковског грма, места где је 1815. године кнез Милош Обреновић подигао Други српски устанак. Манифестација се, традиционално, организује на Пантелијевдан 9. августа. На смотри наступају културно уметничка друштва и изворне певачке групе.

Мото скуп

Мото клуб „Lonely riders“ из Горњег Милановца у августу месецу организује мото скуп који окупља неколико стотина бајкера из земље и региона. Скуп, уз дружење, обележава и дефиле градским улицама, „бајкерске игре без граница“ и роцк концерт.

Дани Мије Алексића

Мија Алексић је славном глумачком каријером задужио завичај да му се на адекватан начин одужи и да кроз манифестацију стално обнавља сећање на њега, а уједно да на будуће генерације пренесе тај невероватни животни и глумачки дух који га је пратио и који је укорењен у културном наслеђу српског народа.

Манифестација се одржава крајем месеца септембра. Током свих седам дана, одржавају се бројне представе, филмске пројекције, изложбе фотографија као и радионице на тему анимираног филма, студиа глуме као и предавања на тему историје српског филма, филмске критике, продукције итд.

Фестивал ``Кратка форма``

Међународни фестивал кратког филма „Кратка форма“ је фестивал који се сваке друге године одржава у Горњем Милановцу, у организацији Културног центра Горњи Милановац. Фестивал је манифестација која својим програмом негује и промовише уметничке вредности савременог српског и међународног краткометражног филмског стваралаштва, као и наслеђе српске и светске културне баштине на подручју краткометражне филмске уметности. Такође, Фестивал открива и подржава развој младих талената.

Дани Настасијевића

Дани Настасијевића је манифестација која се сваке јесени, почев од 2010. године, одржава у Горњем Милановцу. Главни организатор ове манифестације је Библиотека Браћа Настасијевић, уз сарадњу других културних институција у Горњем Милановцу.

About
"У преко 200 смештајних објеката, дочекују Вас срдачни домаћини. Културно-историјске знаменитости, ресторани и нетакнута природа."

ОСЕТИТЕ ТОПЛИНУ ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА

Карађорђева 3
32300 Горњи Милановац
Србија

Тел/Факс: +381 (0)32 720 565

info@togm.org.rs

www.togm.org.rs

© 2024 ТО Горњи Милановац
contact-section