ШТА ВИДЕТИ?

ТАКОВО

About

Таково је насеље у општини Горњи Милановац, у Моравичком округу, смештено између Дичине и Клатичевачке реке, на падинама које су благо нагнуте ка југу. Таково представља локално саобраћајно раскршће, које још више добија на значају за развој туризма, изградњом деонице Љиг-Прељина на Коридору 11.

Таково је чувено као место у коме је Милош Обреновић подигао Други српски устанак, на Цвети 23. априла 1815. године. Простор од неколико хектара проглашен је за меморијални комплекс и представља незаобилазно одредиште за ученике основних и средњих школа, али је од значаја и за остале групе туриста и појединце.

Знаменито место „Таковски грм“ је историјски комплекс на простору од неколико хектара, који обухвата грађевине и споменике везане за подизање Другог српског устанка.

Таковски грм, под којим је подигнут Други српски устанак, срушио се 1901. године. Недалеко од места где је постојао стари, данас се налази храст који је кнез Михаило Обреновић освештао за „наследника“ још 1867. године. Делови старог Таковског грма данас се налазе у Музеју Другог српског устанка у Такову, цркви у Горњем Милановцу и Милошевом конаку у Београду.

Споменик Другом српском устанку (Милошу Обреновићу) подигнут је 1887. године, поред некадашњег старог Таковског грма, на месту где је кнез Милош Обреновић устаницима дао заклетву.

Скупина „Таковски устанак“ је монументална бронзана композиција, дело Петра Убавкића, првог српског академског вајара. Постављена је 1990. године и приказује тренутак устаничке заклетве.

"АРХЕОЛОШКА НАЛАЗИШТА НА РУДНИКУ, СПОМЕН КОМПЛЕКС „ТАКОВСКИ-ГРМ“, ЦРКВЕ БРВНАРЕ, СВЕДОЦИ СУ БОГАТЕ И БУРНЕ ИСТОРИЈЕ."

КРАЈ У КОМЕ ЈЕ РОЂЕНА МОДЕРНА СРБИЈА
About

Карађорђева 3
32300 Горњи Милановац
Србија

Тел/Факс: +381 (0)32 720 565

info@togm.org.rs

www.togm.org.rs

© 2024 ТО Горњи Милановац
contact-section