ШТА ВИДЕТИ?

ИЗЛЕТНИЧКА МЕСТА

About

КОШТУНИЋИ

На обронцима планине Сувобор

Коштунићи се налазе на обронцима планине Сувобор, у сливу четири реке, на око 30 km од Горњег Милановца. По својој површини представља највеће село у општини Горњи Милановац. Ова средина одликује се изузетним еколошким и пејзажним вредностима, као што су долине планинских река и потока, са јасно израженим аграрним, шумским и ливадским екосистемима, богатим разноврсним лековитим биљем, шумским плодовима.

Спомен дом Живојина Мишића је историјски музеј посвећен Колубарској бици и генералу Живојину Мишићу. Поред оружја, слика и експоната из Првог светског рата, музеј поседује и рељефни приказ са распоредом снага I армије у Колубарско-сувоборској бици, као и карте са приказом офанзивних и дефанзивних фаза.

About

РАВНА ГОРА

Сликовита висораван на планини Сувобор

Равна гора је сликовита висораван на планини Сувобор, прекривена ливадама, шумама и пашњацима. На овој висоравни извиру три реке, а посебност чине две пећине – Сува и Мокра, и видиковац „Бабина глава“. Мокра пећина дугачка је око 340 метара и представља природно геолошки локалитет из кога извире кристална вода речице Граб, која са оближњом Буковачом спајањем рађа реку Чемерницу.

На Равној гори деведесетих година XX века подигнут је спомен комплекс са циљем да се очува успомена на Југословенску војску у отаџбини, предвођену армијским генералом и војним министром Драгољубом Михаиловићем. Комплекс чине споменик генералу Дражи Михаиловићу, изграђен у бронзи, црква Светог Ђорђа и спомен дом, у коме се налазе музеј, библиотека са читаоницом и сала за предавање и конгресе.

САВИНАЦ

Легенда каже да је некада давно, туда прошао Свети Сава

Савинац је малено село које се налази на четири километра од Такова. Име је добило по легенди која каже да је некада давно, туда прошао Свети Сава, и да се и данас у камену може видети отисак копита његовог коња. Овде је кнез Милош Обреновић подигао своју прву задужбину, цркву у спомен своје супруге кнегиње Љубице, у којој се налазе мошти Мине Вукомановић, ћерке Вука Караџића. На Савинцу се налазе два извора минералне воде у кориту реке Дичине, Светиња и Млачац. Шумовите падине, лековите воде и близина Такова су допринели на ово село постане једно од најпосећенијих излетишта.

"У преко 200 смештајних објеката, дочекују Вас срдачни домаћини. Културно-историјске знаменитости, ресторани и нетакнута природа."

ОСЕТИТЕ ТОПЛИНУ ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА

Карађорђева 3
32300 Горњи Милановац
Србија

Тел/Факс: +381 (0)32 720 565

info@togm.org.rs

www.togm.org.rs

© 2024 ТО Горњи Милановац
contact-section