Завршени 18. по реду „Дани кнегиње Љубице“

27 мај 2024 ТО Горњи Милановац

Традиционална манифестација „Дани кнегиње Љубице“, која се сваке године организује у спомен на кнегињу Љубицу Обреновић и сећање на време када су Обреновићи владали Србијом након Другог српског устанка из свог конака у Горњој Црнући, завршена је у суботу.
Богат културно-уметнички програм који је уприличен у порти манастира Враћевшница, представила је Ивана Тодоровић, етномузиколог и уметнички руководилац Изворне групе „Црнућанка“.
– На овим, 18. по реду, „Данима кнегиње Љубице“ посетиоци су имали прилику да чују подмладак Изворне групе Црнућанка, девојчице од само тринаест година, али и девојке и баке. Од гостију су нам дошли певачка група „Моба“ и „Луновачка моба“ из околине Ужица. Изворна група Црнућанка је најстарија изворна певачка група у нашој држави и самим тим представља републички бренд српског традиционалног певања. Нама је веома драго што наша локална самоуправа схвата значај очувања једне овакве групе и ставља акценат на неговање српског традиционалног певања кроз српску традиционалну културу – изјавила је Ивана Тодоровић.
Јелена Јовановић, др етномузикологије и научни саветник у Музиколошком институту САНУ истакла је колико важно да се овакве манифестације одржавају:
– Овакве манифестације су од виталног значаја за нашу традицију и културу. Оваква окупљања су нешто што представља један мали расадник искуства, песама, знања и доброте у нашем народу и мислим да је веома важно да се одржавају и да опстану – рекла је Јелена Јовановић, др етномузикологије и научни саветник у Музиколошком институту САНУ.
Као и ранијих година, велики број гостију и љубитеља етно музике присуствовао је овој манифестацији у прелепом амбијенту порте манастира Враћевшница.

Карађорђева 3
32300 Горњи Милановац
Србија

Тел/Факс: +381 (0)32 720 565

info@togm.org.rs

www.togm.org.rs

© 2024 ТО Горњи Милановац
contact-section