U Kragujevcu održana javna rasprava – Master plan planine Rudnik
U četvrtak, 9.oktobra 2014. godine u sali Skupštine grada Kragujevca, prvi put je kragujevačkoj javnosti predstavljena radna verzija Master plana održivog razvoja planine Rudnik, kojim je obuhvaćeno područje Kragujevca, Čačka, Gornjeg Milanovca, Topole i Knića, pod nazivom PLANINSKO OSTRVO ŠUMADIJE.


Nosilac projekta izrade je Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, koja je projektnim zadatkom definisala područje Rudnika kao moderan razvojni region sa visokim standardima zaštite životne sredine. Posao izrade projekta dobio je na tenderu Univerzitet u Kragujevcu.Cilj izrade strategijskog Master plana održivog razvoja planine Rudnik (MPORPR) je dobijanje idejnih rešenja i koncepcija za zaštitu postojećih prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti, sa jedne strane i izbalansiran i održiv razvoj ključnih oblasti, sa druge strane.


Dobijeni strategijski dokument nudi model održivog razvoja područja planine Rudnik za period od 2014. do 2024. godine, koji će planinu Rudnik definisati kao moderan razvojni region i oslonac regionalnog razvoja ovog dela Republike Srbije.


Gradonačelnici Kragujevca i Čačka i predsednici opština Gornji Milanovac, Topola i Knić, saglasili su se prošle godine sa potrebom izrade ovakvog dokumenta i potvrdili potpisivanjem Memoranduma, u kome stoji da je “u cilju daljeg ekonomskog I infrastrukturnog razvoja ovih pet gradova i opština neophodna izrada Master plana kako bi se obezbedili I stvorili uslovi za izgradnju puteva, razvoj poljoprivrede, zaposlenost stanovništva, a time I ukupni potencijal područja gradova I opština na čijoj se teritoriji planina Rudnik prostire, pre svega zbog projekata koji će se na osnovu njega raditi u lokalnim zajednicama, s obzirom da je Strateški master plan osnova za apliciranje kod medjunarodnih fondova, ali I za privlečenje investitora”.


Kao svaki strategijski razvojni dokument MPORPR treba da definiše svrhu, misiju i viziju na način koji će da obezbedi sklad između tri osnovna stuba održivog razvoja – zaštite životne sredine, ekonomskog razvoja i socijalnog razvoja na ovom području.


Posle javnih rasprava u svim lokalnim parlamentima pomenitih gradova i opština, čija je teritorija obuhvaćena Master planom, ovaj strateški document naći će se pred odbornicima.


 


TOOGM
VESTI

Saznajte sve nove
informacije o dešavanjima
u našoj organizaciji...TOOGM
SEOSKI TURIZAM

Opština Gornji Milanovac
ima najbogatiju i
najraznovrsniju ponudu...TOOGM
GORNJI MILANOVAC

Posetite zvaničnu
prezntaciju opštine
Gornji Milanovac...

     

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac

Adresa: Tihomira Matijevića 4,
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Telefon/Fax: 032 / 720 565
Telefon: 032 / 720 566

info@togm.org.rs
www.togm.org.rsSajt je pomognut od strane

Doći ćete kao gosti, a otići kao prijatelji