RudnikRudnik je varošica na istoimenoj planini koja je na 100 km južno od Beograda, u zapadnom delu Šumadije. Ima veoma povoljan turističko-geografski položaj. Dominantan položaj ima masiv Rudnik, sa devet vrhova iznad 1.000 metara nadmorske visine, a najviši je Cvijićev vrh (1132 m).


Dobri putni pravci omogućavaju lak dolazak na Rudnik. Prednosti Rudnika su blizina istorijskih mesta, prijatna klima, čist vazduh, domaći specijaliteti i mnoštvo staza za šetnju. Rudnik je 1922. godine proglašen za vazdušnu banju.Na planini su tragovi starog Rima,Vizantije, srpske srednjovekovne države i turskih vremena. Rudnik je poznat po brojnim utvrđenjima, manastirima, crkvama, ostacima većeg broja rudarskih kopova i nalazišta iz XII veka.Rudnik je u davnim vremenima bio sedište žive rudarske delatnosti. Pre dolaska Rimljana ove krajeve su naseljavali Iliri, a potom Kelti. Prema brojnim i bogatim tragovima materijalne kulture može se zaključiti da je na Rudniku bilo veliko rimsko naselje. Za Rudnik, znameniti rudarski centar, borili su se u srednjem veku srpski vladari i bogati feudalci. Krajem XIII veka, Rudnik je pripao kralju Dragutinu i time je slovenski živalj ovog kraja ušao u sastav srpske države. Za vreme njegove vladavine, Rudnik postaje druga kovnica srpskog novca u Srbiji. Dinar kralja Dragutina je prvi srpski dinar sa čiriličnim natpisom. U XIV veku ovde su svoje kolonije imali Dubrovčani i Sasi. Poseban značaj Rudnik dobija posle 1441. godine kada su Turci zauzeli Novo Brdo. Despot Đurađ Branković imao je na Rudniku kovnicu novca i letnjikovac. Rudarenje nije bilo jedini izvor prihoda stanovništva. Rudnik je bio naselje sa razvijenim zanatstvom i trgovinom, kosmopolitski grad odakle se širio kulturni uticaj na čitavu Srbiju.
Znamenitosti Rudnika su brojne. Navešćemo neke koje ne treba propustiti.Ostrvica je oštra vulkanska kupa, strmih strana udaljena 6 km od Rudnika. Zbog nepristupačnosti terena predstavlja izazov za planinare. Na vrhu Ostrvice nalaze se ostaci srednjevekovnog grada.Gradovi su ostaci turske varoši i tvrđave na Rudniku. Prvi put se pominju u XIV veku.Misa – ostaci neistražene bogomolje na Rudniku za koju se ne zna kada je tačno sagrađena.Spomenik Arseniju Lomi je podignut na mestu gde se nalaze njegovi posmrtni ostaci.Crkva Svetog Đorđa je prva crkva na Rudniku, sagrađena nakon 1453. godine, kada su Turci porušili sve crkve.
Danas će na Rudniku gosta dočekati sportski tereni, bazen, skijaške staze i mogućnost za utovljavanje planinarske strasti: osvajanje najvećeg vrha u Šumadiji, Cvijićevog vrha (1.132 m) ili strmog vulkanskog uzvišenja Ostrvica.
U centru varošice, na 600m nadmorske visine nalazi se hotel “Neda”. Sadržaji hotela su prilagođeni poslovnim ljudima, deci svih uzrasta, sportistima i rekreativcima. Planinarski dom i šumska kuća mesta su koja u pohodu na Rudnik, nikako ne bi trebalo zaobići. Šumska kuća je idealno mesto za odmor u specifičnom ambijentu koji se retko sreće. Takođe tu je i centar dečijih letovališta, dečje odmaralište namenski građeno za decu, a posebno za organizovanje škole u prirodi. Raspolaže mnogobrojnim sadržajima koji upotpunjuju boravak u svim godišnjim dobima.
Nedaleko od varošice je ekološka kolonija pod nazivom "Porodica bistrih potoka".
Mapa:

TOOGM
VESTI

Saznajte sve nove
informacije o dešavanjima
u našoj organizaciji...TOOGM
SEOSKI TURIZAM

Opština Gornji Milanovac
ima najbogatiju i
najraznovrsniju ponudu...TOOGM
GORNJI MILANOVAC

Posetite zvaničnu
prezntaciju opštine
Gornji Milanovac...

     

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac

Adresa: Tihomira Matijevića 4,
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Telefon/Fax: 032 / 720 565
Telefon: 032 / 720 566

info@togm.org.rs
www.togm.org.rsSajt je pomognut od strane

Doći ćete kao gosti, a otići kao prijatelji