KoštunićiSelo Koštunići prostire se na južnim padinama planine Suvobor, koja svojom divljom lepotom dominira ovim krajem Srbije. Po svojoj površini od 4.736 ha Koštunići su najveće selo u opštini Gornji Milanovac. Koštunići su od Gornjeg Milanovca udaljeni oko 30 km, a od Beograda 150 km.


Kroz ovo selo protiču četiri planinske reke i to: Grab, Bukovača, Čemernica, Šiban, koje su staništa mnogih vrsta rečnih riba i rakova. Ova sredina odlikuje se izuzetnim ekološkim i pejzažnim vrednostima, kao što su doline planinskih reka i potoka, sa jasno izraženim agrarnim, šumskim i livadskim ekosistemima, bogatim raznovrsnim lekovitim biljem, šumskim plodovima. Koštunići imaju blagu i prijatnu klimu i imaju povoljnu srednju godišnju temperaturu od 18 stepeni, sa toplijom jeseni od proleća.Za Koštuniće kažu da su pravo i jedino ekološko selo u Srbiji. Prirodu ovog, suvoborskog kraja, još nisu dodirnule blagodeti civilizacije - sve je iskonski čisto. A da namernik ne bi "protrčao", pobrinuli su se i priroda i ljudi. Darovi prirode su nekoliko bistrih potoka sa kojih se voda može piti, proplanci i pasišta sa čobanskim kolibama. Na preobraženje 1996. godine u ovom selu je započet veliki etno-projekat sa ciljem povratka zdravoj hrani, čistoj vodi i prirodnim proizvodima.Izgrađeni su pogoni u kojima se proizvodi prirodna rakija, jabukovo sirće, sušara za lekovito bilje, hladnjača za čuvanje plodova malina, kupina i jagodičastog voća.U središtu sela izgrađen je etno-kompleks „Anđelija Mišić“ sa etno-kućom u kojoj se čuva narodno stvaralaštvo veštih tkalja, vezilja i predilja; apartmanskim naseljem u formi tradicionalnih vajata; etnografskim muzejom u kome se čuvaju predmeti koje je narod ovog kraja koristio u 18. i 19. veku i muzejom posvećenim vojvodi Živojinu Mišiću gde se na dvanaest kvadrata čuva reljef prostora na kojem se dogodila Suvoborska bitka u Prvom svetskom ratu.

Izuzetno dobar nacionalni restoran "Ravna gora" ima dva nivoa sa ambijentima iz prethodna dva veka, gde se može smestiti osamdeset gostiju u salama i dodatnih dve stotine na terasama.U Koštunićima se nalazi i Turističko-rekreativni centar Momčilo Čeković koji svojim gostima nudi prijatan boravak uz tradicionalnu srpsku kuhinju i domaću šljivovicu, kao i mnoštvo mogućnosti za obnovu i relaksiranje telesne i duhovne snage: pešačenje, planinarenje, pecanje, izlete. U okviru tog centra nalazi se jezero, zoološki vrt, nacionalni restoran jedinstven po autentičnom ambijentu enterijera . Možete koristiti i wellnes usluge. Za smeštaj gostiju koriste se vajati, drvene kućice uređene u tradicionalnom stilu, i apartmani. Tu je i fabrika bio hrane.


Mapa:

TOOGM
VESTI

Saznajte sve nove
informacije o dešavanjima
u našoj organizaciji...TOOGM
SEOSKI TURIZAM

Opština Gornji Milanovac
ima najbogatiju i
najraznovrsniju ponudu...TOOGM
GORNJI MILANOVAC

Posetite zvaničnu
prezntaciju opštine
Gornji Milanovac...

     

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac

Adresa: Tihomira Matijevića 4,
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Telefon/Fax: 032 / 720 565
Telefon: 032 / 720 566

info@togm.org.rs
www.togm.org.rsSajt je pomognut od strane

Doći ćete kao gosti, a otići kao prijatelji