Gornji MilanovacGornji Milanovac je grad u centralnom delu Srbije, sedište istoimene opštine u kome živi oko 25.000 stanovnika. Milanovac je značajan privredni, administrativno-politički, kulturni i sportski centar koji je, kao predeona celina, poznat pod imenom rudničko-takovski kraj.


Gornji Milanovac je relativno mlad grad. Nastao je izmeštanjem varošice Brusnica po ukazu kneza Aleksandra Karađorđevića 1853. godine. Prvi je grad u Srbiji izgrađen po prethodono urađenom urbanističkom planu čiju je koncepciju zadržao do danas. Dobio je ime Despotovica, po istoimenoj reci. Današnje ime, Milanovac dobija 1859. godine posebnim ukazom kneza Miloša Obrenovića u znak zahvalnosti svom polubratu Milanu.


Oba ukaza, izlivena u bronzi, nalaze se u centru grada na zgradi Okružnog načelstva, ispred koga se nalaze i spomenici knezu Aleksandru Karađorđeviću (osnivaču Gornjeg Milanovca) i vojvodi Milanu Obrenoviću (po kome grad nosi ime).


Ulice Milanovca su prosečene tako da su dovoljno široke za moderan saobraćaj i skoro se sve seku pod pravim uglom. U centru naselja nalazi se prostran i lepo uređen trg sa koga se otvaraju vidici prema Rudniku, Ždrebanu i Vujnu, što predstavlja svojevrsnu vrednost grada.


Prirodne lepote, kulturno-istorijska baština i marljivost ljudi rudničko-takovskog kraja učinili su da gornjomilanovačka opština izraste u ekonomski snažnu zelenu oazu u srcu Srbije, dostojnu prošlosti svojih predaka, ali i budućnosti svojih potomaka.


Značajniji kulturno-istorijski spomenici u Gornjem Milanovcu su:


Zgrada okružnog načelstva sagrađena 1856. godine za potrebe suda u Srbiji i najstarija je zgrada u Milanovcu. U njoj je, 1914. godine, vojvoda Živojin Mišić izdao naređenje o početku Rudničke ofanzive, a bila mu je i komanda štaba u vreme Kolubarske bitke.. Renovirana 90-ih godina. Danas su u njoj smeštene institucije kulture kako to dolikuje jednom ovakvom zdanju.


Crkva Svete Trojice nalazi se u centru grada i građena je uporedo sa izgradnjom grada, 1860. godine. To je poslednja zadužbina Miloša Obrenovića, a posle njegove smrti, sin Mihajlo, 1862. godine, završava njenu gradnju. U crkvi se čuvaju stari ikonostas i delovi čuvenog takovskog grma.


Centar grada i gradski park - Trg Kneza Mihaila u centru grada je svojevrsni spomenički kompleks, povezan sa gradskim parkom.


Gimnazija “Takovski ustanak” podignuta je 1902 godine dobrovoljnim prilozima građana rudničkog okruga i Srbije, kao spomen obeležje pod imenom “Dom Miloša Velikog” Nedavno je renovirana i pored arhitektonskog i spomeničkog značaja, predstavlja najopremljeniju srednjoškolsku ustanovu koja ispunjava sve međunarodne standarde.


Osnovna škola Kralj Aleksandar I izgrađena je 1933. godine, a na svečanosti povodom otvaranja škole prisustvovao je i sam kralj aleksandar.


Crkva Svetog Nikole u Brusnici podignuta 1836. godine kao zadužbina Jovana Obrenovića, koja čuva uspomenu na napuštenu varoš. U porti crkve nalaze se i zemni ostaci vojvode Milana koji je 1810. umro u Rumuniji, njegove supruge Stoje, brata Jakova i snahe Đurđije.


Ostale znamenitosti grada su:


Spomen–park Brdo mira je spomenički kompleks i jedinstvena prostorna celina površine od 4,5 ha sa 3000 raznovrsnih zasađenih stabala različitog drveća. Tu su smešteni spomenici iz najrazličitijih perioda i to: -spomenik kosturnica crvenoarmejcima i palim borcima takovskog kraja u II svetskom ratu; -spomenik internircima stradalim u Norveškoj i spomenik logorašima u Mauthauzenu; - spomenik borcima stradalim u sukobima od 1991. do 1999. godine;


Norveška kuća predstavlja simbol prijateljstva srpskog i norveškog naroda stvorenog u Drugom svetskom ratu. Sagrađena je 1987. godine. U njoj se nalazi muzej sa eksponatima iz logora u Norveškoj.


Ako ste ljubitelj dobre hrane i srpske tradicionalne kuhinje, Gornji Milanovac je pravo mesto za Vas. Veliki broj restorana, kafana, picerija, kioska brze hrane nudi šarenoliku ponudu hrane, što u kombinaciji sa ljubaznim i prijatnim osobljem čini vaš izlazak neponovljivim. Noćni život je šarenolik. Veliki je broj kafića i noćnih klubova za ljubitelje svih žanrova muzike.


Gornji Milanovac je i jak industrijski centar. Sopstvenom pameću i mudrošću, brižljivo su birani profitabilni proizvodni programi, konkurentni ne samo na domaćem, već i na stranom tržištu od koga je milanovačka privreda u svom vrhuncu, osamdesetih godina, godišnje dobijala i do 50 miliona dolara. O dinamičnom razvoju grada svedoči i petostruko uvećanje broja stanovnika od 4492 (1961) do 22432 (1991). Proporcionalno rastu broja stanovnika, rastao je i broj zaposlenih. Oivičen dvema industrijskim zonama, Gornji Milanovac se izlio na brda, istočno i zapadno od grada.
Osnivanje Muzeja rudničko-takovskog kraja, modernizacija Kulturnog centra i Gradske biblioteke, renoviranje zgrade Okružnog načelstva, podizanje spomenika, mnogobrojna izdanja knjiga, organizacija Međunarodnog bijenala umetnosti minijature i likovne kolonije, mnogobrojni koncerti samo su deo kulturnih poduhvata u ovom gradu.


Značajna pažnja se posvećuje obrazovanju mladih. Nedavno je otvorena nova osnovna škola i trenutno, na teritoriji opštine, radi sedam matičnih i 38 podružnih škola koje pohađa preko 5000 osnovaca. U samom gradu nalaze se tri srednje škole.
Gornji Milanovac odlikuje veoma bogat i raznovrstan sportski život. Aktivno je na desetine fudbalskih, košarkaških, odbojkaških, atletskih, kuglaških, šahovskih, teniskih, rukometnih, streljačkih, planinarskih, smučarskih, auto-moto i karate klubova. 2008. godine na obali Destopovice izgrađena je moderna i funkcionalana spotska hala „Breza“. Trenutno je u izgradnji moderan fudbalski stadion FK „Metalac“ koji zadovoljava i UEFA standarde.


Gornji Milanovac je dinamičan grad koji ne trpi prosečnost. Njegovi stanovnici misle i rade za budućnost. Spremni su za izazove novog milenijuma.

Mapa:

TOOGM
VESTI

Saznajte sve nove
informacije o dešavanjima
u našoj organizaciji...TOOGM
SEOSKI TURIZAM

Opština Gornji Milanovac
ima najbogatiju i
najraznovrsniju ponudu...TOOGM
GORNJI MILANOVAC

Posetite zvaničnu
prezntaciju opštine
Gornji Milanovac...

     

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac

Adresa: Tihomira Matijevića 4,
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Telefon/Fax: 032 / 720 565
Telefon: 032 / 720 566

info@togm.org.rs
www.togm.org.rsSajt je pomognut od strane

Doći ćete kao gosti, a otići kao prijatelji