Biblioteka “Braća Nastasijević”Čitalište varoši Despotovica (raniji naziv Gornjeg Milanovca) osnovano je 1857. godine i ono je prethodilo današnjoj Biblioteci „Braća Nastasijević“. Od samog postanka čitalište je kreiralo kulturni život varoši. To je bilo mesto okupljanja gde su se vodili razgovori, čitale novine (Srbske novine, Budućnost, Javnost, Glas javnosti, Vidovdan, Težak i druge), ili igrao šah.


Savremeni period biblioteka započinje 1947. godine, kada je počela sa radom ustanova koja se bavila izdavanjem knjiga korisnicima, a povremeno je imala i funkciju šah kluba, kluba za čitanje novina i slušanje radio programa. Njena samostalnost traje do 1966. godine kada postaje deo Radničkog univerziteta, a 1970. godine deo Kulturnog centra. Postaje samostalna ustanova objavljivanjem Zakona o bibliotečkoj delatnosti 1995. godine.


Naša biblioteka današnji naziv dobija 2000. godine po čuvenoj umetničkoj porodici Nastasijević. Nju su osim braće Momčila, Slavomira, Živorada i Svetomora činile i sestre Darinka, Slavka i Natalija. Njihovom radu Biblioteka pridaje veliki značaj organizovanjem manifestacija i različitih programa i izložbi. Ponosni smo na njihovu svest o narodnom stvaralaštvu i umeće da narodni govor utkaju u književnost.


Biblioteka u svom sastavu ima četiri izdvojena odeljenja: u Vraćevšnici, na Rudniku, u Pranjanima i Brđanima. Najstarije je odeljenje na Rudniku osnovano 1921. godine kao narodna knjižnica i čitaonic. Sedamdesetih godina odeljenje je smešteno u novosagrađeni Dom kulture na Rudniku, gde je i danas. Biblioteka ima fond od 10 000 knjiga.


Izdvojeno odeljenje u Vraćevšnici počinje sa radom 1970. godine u školskoj zgradi. Rad odeljenja je bio klupskog karaktera, tj.meštani su mogli da gledaju program na televiziji, igraju šah ili čitaju novine. Za ovo područje karakterističan je rad pesnika – seljaka, što je doprinelo proširenju fonda biblioteke i osnivanju čuvenog časopisa Raskovnik koji je odavde ponikao. Biblioteka u Vraćevšnici ima oko 6500 knjiga.


Biblioteka u Pranjanima osnovana je 1970. godine. Kao i ostali ogranci, sarađuje sa školom i meštanima i posebnu pažnju posvećuje deci. U ovoj biblioteci ima oko 5000 knjiga. Najmlađe izdvojeno odeljenje je odeljenje u Brđanima. Otvoreno je 19. aprila 2005. Početni fond ovog odeljenja imao je 3000 publikacija.Biblioteka “Braća Nastasijević”


Adresa: Trg Kneza Mihaila 1, 32300 Gornji Milanovac

Tel: 032 713 324

Fax: 032 712 267

E - mail: gmbiblioteka@gmail.com

Web: www.bibliotekagm.comMapa:

TOOGM
VESTI

Saznajte sve nove
informacije o dešavanjima
u našoj organizaciji...TOOGM
SEOSKI TURIZAM

Opština Gornji Milanovac
ima najbogatiju i
najraznovrsniju ponudu...TOOGM
GORNJI MILANOVAC

Posetite zvaničnu
prezntaciju opštine
Gornji Milanovac...

     

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac

Adresa: Tihomira Matijevića 4,
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Telefon/Fax: 032 / 720 565
Telefon: 032 / 720 566

info@togm.org.rs
www.togm.org.rsSajt je pomognut od strane

Doći ćete kao gosti, a otići kao prijatelji