O seoskom turizmuU jugozapadnom delu Šumadije, okružena planinama Rudnik, Maljen i Suvobor, smeštena je opština Gornji Milanovac.


U predelima rudničko-takovskog kraja, koji nude zdravu sredinu, ugodan ambijent, ekološku hranu, aktivan odmor u pririodi, etnografske i druge kulturno-istorijske vrednosti, krajem prošlog veka započet je razvoj seoskog turizma, kao organizovana seosko-turistička delatnost.


Rudničko-takovski kraj ima tragove bogate, burne i slojevite prošlosti, gde je kulturna baština, sa svojim materijalnim ostacima, locirana u vremenskom periodu od praistorije, preko obeležja turskog doba, do istorijskih mesta i događajana čijim temeljima se stvarala moderna srpska država XIX i XX veka.
Bogatstvo čistim vazduhom, prostranim šumskim pokrivačem, specifično vazdušno strujanje i visoka jonizacija vazduha, učinili su da još 1922. godine, Rudnik bude proglašen vazdušnom banjom što predstavlja početke razvoja seoskog turizma na ovim prostorima.


Danas se seoskim turizmom bave 83 kategorisana domaćinstva, I i II kategorije, sa ukupno 600 ležaja. Može se rezervisati samo prenoćište, ishrana, ili pun pansion. Gosti mogu da uživaju u tišini, čistom planinskom vazduhu, dugim šetnjama, vožnji bicikla, planinarenju, obilasku kulturno-istorijskih znamenitosti, lovu i ribolovu, kao i u specijalitetima tradicionalne srpske kuhinje. Seoski turizam u ovom kraju je prepoznatljiv u Srbiji, a prirodne lepote učinile su da izraste u snažnu zelenu oazu u srcu Srbije, pa nije ni čudo da se turistička tražnja iz godine u godinu sve više usmerava prema selima našeg kraja.Pri odlasku, a po cenama dogovorenim sa domaćinima, često je moguće poneti za uspomenu neki autentičan predmet narodne radinosti, čanak kajmaka, kačicu sira, flašu ili balon rakije, čak i pripremljenu zimnicu.


Oni koji jednom dođu u naša sela, ponovo im se vraćaju. Ovde turisti dolaze kao gosti, a odlaze kao prijatelji!
TOOGM
VESTI

Saznajte sve nove
informacije o dešavanjima
u našoj organizaciji...TOOGM
SEOSKI TURIZAM

Opština Gornji Milanovac
ima najbogatiju i
najraznovrsniju ponudu...TOOGM
GORNJI MILANOVAC

Posetite zvaničnu
prezntaciju opštine
Gornji Milanovac...

     

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac

Adresa: Tihomira Matijevića 4,
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Telefon/Fax: 032 / 720 565
Telefon: 032 / 720 566

info@togm.org.rs
www.togm.org.rsSajt je pomognut od strane

Doći ćete kao gosti, a otići kao prijatelji