Održani “Dani kneginje Ljubice”U Vraćevšnici kod Gornjeg Milanovca, 6. i 7. septembra 2014. godine, osmi put održana je manifestacija "Dani kneginje Ljubice", koja se organizuje u spomen na vreme kada je knez Miloš Obrenović sa porodicom živeo u svom domu - konaku u Gornjoj Crnući. Sve goste koji su, iz bilo kakvih razloga dolazili u njihov dom, kneginja Ljubica je dočekivala i posluživala nacionalnom hranom i pićem, po običajima sa ovog prostora. Organizovala je prela na kojim su pevale najbolje pevačke grupe, koje je ona nazvala "Crnućanke". Na taj način, kneginja Ljubica je dala ogroman doprinos očuvanju narodnih običaja i tradicije ovog gružanskog kraja.


U subotu, 6. septembra 2014. godine u Galeriji Zadužbine "Žilović" u Vraćevšnici priređena je izložba i predavanje kustosa Muzeja rudničko-takovskog kraja, Aleksandra Marušića na temu OBRENOVIĆI I RUDNIČKO-TAKOVSKI KRAJ.


U nedelju, 7. septembra 2014. godine u dvorištu Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Vraćevšnici, u kulturno-umetničkom programu nastupile su izvorne pevačke grupe i folklorna društva iz raznih krajeva Srbije. Odlomke iz monodrame "Na kafi kod kneginje Ljubice", u liku kneginje govorila je Nataša Popovska, viši kustos muzeja grada Beograda, a zatim je program nastavljen u porti manastira Vraćevšnica, gde je prvi put učestvovao hor "Boško Jugović" iz Trstenika.


Prateći deo manifestacije bila je prodajna izložba domaće radinosti.


 


TOOGM
VESTI

Saznajte sve nove
informacije o dešavanjima
u našoj organizaciji...TOOGM
SEOSKI TURIZAM

Opština Gornji Milanovac
ima najbogatiju i
najraznovrsniju ponudu...TOOGM
GORNJI MILANOVAC

Posetite zvaničnu
prezntaciju opštine
Gornji Milanovac...

     

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac

Adresa: Tihomira Matijevića 4,
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Telefon/Fax: 032 / 720 565
Telefon: 032 / 720 566

info@togm.org.rs
www.togm.org.rsSajt je pomognut od strane

Doći ćete kao gosti, a otići kao prijatelji