Muzej rudničko-takovskog krajaMuzej rudničko-takovskog kraja osnovan je 15. aprila 1994. godine kao ustanova koja obavlja delatnost zaštite kulturnih dobara na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Sedište muzeja je tzv. Brkovića kuća u Sinđelićevoj ulici broj 7 u Gornjem Milanovcu. Zgrada sa elementima moderne predratne arhitekture sagrađena je 1938. godine kao porodična kuća poznatog trgovca Ivana Brkovića. Posle rata preneta je u vlasništvo opštine, 1977. godine adaptirana je za potrebe Galerije Kulturnog centra, da bi kasnije bila pretvorena u Zavičajni muzej. Od 1994. godine zgradu koristi novoosnovani Muzej rudničko-takovskog kraja.


U matičnoj zgradi smešteni su legati (poklon-zbirke) braće Nastasijevića, porodice Lazić i Bože Prodanovića, kao i stalna postavka ''Pokloni i otkupi - vreme dinastije Obrenovića''. U sastavu Muzeja su i stalne postavke: ''Drugi srpski ustanak i srpska revolucija 1804-1839'' u muzeju Drugog srpskog ustanka u Takovu i ''Srpska kuća u prvoj polovini XIX veka'' u Miloševom konaku u Gornjoj Crnući.Iako jedan od najmlađih muzeja u Srbiji, Muzej rudničko-takovskog kraja je u dosadašnjem radu, pored primarne delatnosti na polju istraživačkog rada i zaštite kulturnih dobara, ostvario niz značajnih izložbenih, izdavačkih, programskih i drugih aktivnosti. Muzej je nadležan za kulturno-istorijske spomenike i prirodna dobra na teritoriji opštine. Pažnja je prvenstveno usmerena na arheološke lokalitete, najstarije spomenike, kao i na zaštitu starih objekata seoske i gradske arhitekture. Jednom rečju, Muzej čuva od zaborava vekovno kulturno-istorijsko nasleđe rudničko-takovskog kraja.


Muzej ima stručnu biblioteku čiji fond je formiran, uglavnom, kupovinom od izdavača ili antikvarno, a deo sadržaja dobijen je poklonom. Najviše knjiga je iz oblasti istorije, arheologije, etnologije i umetnosti. Fond monografskih publikacija čini oko 3000 knjiga (legat braće Nastasijevića ima 869 knjiga), a fond periodike oko 500 godišta. Stručna biblioteka je neophodna pomoć u radu i usavršavanju radnika Muzeja.


Muzej rudničko-takovskog kraja


Adresa: Sinđelićeva 7, 32300 Gornji Milanovac

Tel: 032 713 851

Tel: 032 721 335

Fax: 032 721 336

Web: www.muzejgm.org
Mapa:

TOOGM
VESTI

Saznajte sve nove
informacije o dešavanjima
u našoj organizaciji...TOOGM
SEOSKI TURIZAM

Opština Gornji Milanovac
ima najbogatiju i
najraznovrsniju ponudu...TOOGM
GORNJI MILANOVAC

Posetite zvaničnu
prezntaciju opštine
Gornji Milanovac...

     

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac

Adresa: Tihomira Matijevića 4,
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Telefon/Fax: 032 / 720 565
Telefon: 032 / 720 566

info@togm.org.rs
www.togm.org.rsSajt je pomognut od strane

Doći ćete kao gosti, a otići kao prijatelji