Mladi iz osam zemalja sveta boravili na RudnikuTuristička organizacija opštine Gornji Milanovac ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa Udruženjem „Inženjeri zaštite životne sredine“ iz Novog Sada, koji od 2007. godine održavaju 2-3 puta godišnje međunarodne seminare na prostoru naše opštine, na Rudniku i u Koštunićima. Teme seminara su raznovrsne i izuzetno značajne za održivi razvoj, a posebno je značajna razmena kroz koju mladi prikazuju kulturu, običaje i tradiciju iz svojih zemalja. Zahvaljujući ovoj saradnji, do sada je više stotina učesnika seminara iz raznih zemalja imalo priliku da upozna ekološke vrednosti, turistički potencijal i kulturno-istorijsko nasleđe naše opštine i na najbolji način prenesu utiske u svoje sredine.


Ove godine od 23. maja do 1. juna u hotelu „Neda“ na Rudniku, u organizaciji Inženjera zaštite životne sredine, a uz podršku Evropske komisije i programa „Mladi u akciji“, boravila je grupa od 48 mladih iz osam zemalja sveta: Italija, Portugal, Litvanija, Gruzija, Ukrajina, Bugarska, Makedonija i Srbija.


Kancelarija za mlade opštine Gornji Milanovac uspostavila je saradnju sa pomenutim Udruženjem i održala je dana 28. maja 2014. godine u Norveškoj kući tribinu na temu „Uticaj klimatskih promena na održivi razvoj“, koja je bila izuizetno značajna u ovom momentu kada su posledice klimatskih promena vidljive i u našoj sredini. Prezentaciju je održao Predsenik udruženja dipl.inž. Igor Jezdimirović, dok su dvoje mladih iz Bugarske i Portugala prikazali uticaj klimatskih promena na Južnu i Istočnu Evropu.


Tribina je bila izuzetno dobro posećena, što pokazuje da postoji veliko interesovanje za ovakve aktivnosti.


U okviru programa boravka, mladi su posetili domaćinstvo Ljuba Đorđevića na Rudniku koji se bavi seoskim turizmom. Kao rezultat posete objavljena je i fotografija sa opisom, na zvaničnom sajtu Nacionalne geografije. U opisu fotografije stoji:
Ovaj par je odlučio da se nakon penzionisanja posveti i izgradi malo eko domacinstvo na planini Rudnik u Srbiji. Sagradili su kuću, gde možete ostati nekoliko dana i uživati u tipičnom životu u planini, pomagati u sadnji voća i negovanju životinja, pa čak i da da naučite kako da napravite svež pekmez od ukusnih jagoda, koji sam na moje zadovoljstvo imala priliku da probam. Takođe, imaćete priliku da vidite "mašinu sreće" koja proizvodi čuvenu rakiju sa ukusom šljive.


Fotografiju možete videeti na adresi: http://yourshot.nationalgeographic.com/photos/3758051/TOOGM
VESTI

Saznajte sve nove
informacije o dešavanjima
u našoj organizaciji...TOOGM
SEOSKI TURIZAM

Opština Gornji Milanovac
ima najbogatiju i
najraznovrsniju ponudu...TOOGM
GORNJI MILANOVAC

Posetite zvaničnu
prezntaciju opštine
Gornji Milanovac...

     

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac

Adresa: Tihomira Matijevića 4,
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Telefon/Fax: 032 / 720 565
Telefon: 032 / 720 566

info@togm.org.rs
www.togm.org.rsSajt je pomognut od strane

Doći ćete kao gosti, a otići kao prijatelji