ОДРЖАНИ 13. „ДАНИ КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ“

Од 1. до 3. јуна одржана је тринаеста по реду манифестација „Дани кнегиње Љубице“ у Враћевшници .
Најбогатији програм од оснивања манифестације, подржан од стране Министарства културе и Министарства трговине, туризма и телекомуникација започео је откривањем спомен-плоче Мији Алексићу на Музеју Жиловић,  отварањем изложбе „Језик је хранитељ народа“ Музеја Вука и Доситеја из Београда, а настављен тросатним уметничким програмом.
Сва три догађаја отворио је председник Општине, господин Дејан Ковачевић.

Тросатни програм свечаног отварања започела је песмом „Црнућанка“, наставио је глумац Иван Перковић стиховима Добрице Ерића, затим је музичка породица Пековић (Радован – гусле, Бојана – гусле, Никола – хармоника) наступила прекрасном синтезом гласа и два инструмента.
Од прошле године уведену праксу гостовања професионалне позоришне представе наставила је глумица Љиљана Јакшић монодрамом „Мој отац Вук Караџић“.
Уследио је концерт „Старо злато – нови сјај“ дуа Милош Николић, кавал и гајде, – Бобан Бјелић, хармоника.
Пријатну забаву на крају обезбедили су Џипси Алексићи концертом „Mоја мати ћилим тка“.

Ове године отворено је за госте и фудбалско игралиште са прекрасним монтажним етно-селом, а за прелазак преко реке изграђен и пешачки мостић. Тамо су се кулинари такмичили у припремању свадбарског купуса и пасуља.
Храна и пиће служени су бесплатно извођачима и посетиоцима.

Други дан протекао је у знаку гала концерта изворног певања тридесетак група. Претходиле су радионице у школи на којима су деца учила народну игру, етно певање, вез, израду предмета од прућа и упознавали се са традиционалним музичким инструментима...
Чланови радионице рецитовања извели су кратак приказ лирске поезије – „Девојчице ситна љубичице“, КУД „Шумадија“ – концерт „Рудничанко моја мила дико“. Надовезао се певач народних песама Џони Поњавић са концертом „Нешто ми се памет померавља“ и на крају су засвирали и трубачи – оркестар Марка Станојевића.
Трећега дана у школској сали професор др Недељко Трнавац одржао је предавање под називом „Школовање младих Обреновића“ коме су присуствовали сви ученици школе.

Програм је водио глумац Иван Перковић.