Održani deseti “Dani kneginje Ljubice“
Deseta po redu manifestacija "Dani kneginje Ljubice", održana je u Vraćevšnici kod Gornjeg Milanovca 25. i 26. juna 2016. Godine u organizaciji Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac i Mesne zajednice Vraćevšnica, a pod pokroviteljstvom opštine Gornji Milanovac i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.


Manifestacija se održava u čast prvoj kneginji obnovljene Srbije, Ljubici Obrenović, koja je zauvek ostala upamćena po svojoj dobroti, mudrosti i odanosti srpskom rodu. Ova manifestacija nastala je sa željom da se sačuvaju tradicionalne vrednosti ovog kraja, u koje svakako spadaju biseri izvornog pevanja, zvuci narodnih instrumenata i uspomene na period posle Drugog srpskog ustanka, kada je porodica kneza Miloša Obrenovića živela u konaku u Gornjoj Crnući, nedaleko od manastira Vraćevšnica.


Konak kneza Miloša tri godine je predstavljao svojevrstan dvor, sve do preseljenja u Kragujevac 1818. godine. Posebnu ulogu imala je kneginja Ljubica, koja je ljubazno dočekivala sve posetioce i služila ih po starim srpskim običajima. Organizovala je čuvena prela na kojima se prelo, ali i zapevalo, pa je tako kneginja najbolju pevačku grupu nazvala Crnućanke, koja i danas postoji.


Prvog dana manifestacije, 25.juna u Galeriji Zadužbine "Žilović", Muzej Rudničko-takovskog kraja priredio je izložbu Rudničko-takovski kraj u umetnosti XIX veka i predstavljena su sva tri toma publikacije Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije,o kojima je govorio istoričar Aleksandar Marušić. Ova izuzetna postavka biće dostupna posetiocima Zadužbine tokom letnjeg perioda.


Centralna proslava održana je drugog dana manifestacije, 26. juna, u školskom dvorištu Osnovne škole „Desanka Maksimović“, u centru Vraćevšnice. Svi učesniici i gosti dočekani su po starim srpskim običajima. Učešće u programu uzelo je 18 pevačkih grupa iz raznih krajeva Srbije i Republike Srpske, ukupno 200 učesnika u programu.


U 11,00 časova počeo je defile učesnika, koji su predvodili Nataša Popovska, viši kustos muzeja grada Beograda, u liku kneginje Ljubice i glumac Milan Milosavljević u liku kneza Miloša. Nakon posete Zadužbine i razgledanja izložbe, učesnici su nastavili program na bini u školskom dvorištu.


Smotru pevačkih grupa otvorio je predsednik opštine, Dejan Kovačević. Nataša Popovska govorila je delove iz monodrame „Na kafi kod kneginje Ljubice“, a Milan Milosavljević nam je prikazao jedan deo iz života kneza Miloša. Zatim su se smenjivale pevačke grupe, zdravičari i mladi članovi folklora KUD „Šumadija“, ogranak iz Vraćevšnice.


U popodnevnim satima , u porti manastira Vraćevšnica, izveden je prigodan kulturno-umetnički program, nakon čega je za sve učesnike i goste manifestacije upriličen ručak u manstirskim prostorijama.


     

     

        

        

        

        

        TOOGM
VESTI

Saznajte sve nove
informacije o dešavanjima
u našoj organizaciji...TOOGM
SEOSKI TURIZAM

Opština Gornji Milanovac
ima najbogatiju i
najraznovrsniju ponudu...TOOGM
GORNJI MILANOVAC

Posetite zvaničnu
prezntaciju opštine
Gornji Milanovac...

     

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac

Adresa: Tihomira Matijevića 4,
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Telefon/Fax: 032 / 720 565
Telefon: 032 / 720 566

info@togm.org.rs
www.togm.org.rsSajt je pomognut od strane

Doći ćete kao gosti, a otići kao prijatelji