Dani kneginje Ljubice 2015dani kneginje ljubice

U Vraćevšnici kod Gornjeg Milanovca, 6. i 7. juna 2015. godine, deveti put održana je manifestacija "Dani kneginje Ljubice", koja se organizuje u spomen na vreme kada je knez Miloš Obrenović sa porodicom živeo u Gornjoj Crnući. Njihov dom bio je prvi konak prvog kneza kneževine Srbije u kome su tri godine obavljani najvažniji državnički poslovi, tako da je to bila i prestonica nove države. Pošto je Miloš dosta putovao, u konaku je uvek bila kneginja Ljubica. Sve goste koji su, iz bilo kakvih razloga dolazili u njihov dom, kneginja je dočekivala i posluživala po starim srpskim običajima. Organizovala je prela na kojim su pevale najbolje pevačke grupe, koje je ona nazvala "Crnućanke". Na taj način, kneginja Ljubica je dala ogroman doprinos očuvanju narodnih običaja i tradicije ovog kraja.


dani kneginje ljubice

Manifestacija je počela u subotu, 6. juna 2015. godine u Galeriji “Zadužbine Žilović" u Vraćevšnici gde je Muzej rudničko-takovskog kraja priredio izložbu Obrenovići i rudničko-takovski kraj.


U nedelju, 7. juna 2015. godine, u jutarnjim časovima održana je liturgija u Manastiru Vraćevšnica gde je prisustvovao hor “Boško Jugović” iz Trstenika.


dani kneginje ljubice

Glavna svečanost održana je u dvorištu Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Vraćevšnici. U kulturno-umetničkom programu nastupilo je 28 izvornih pevačkih grupa i folklornih društava iz raznih krajeva Srbije i Repubile Srpske sa 250 učesnika.


Posetioci su imali lepu priliku da posle 200 godina vide i čuju kneza Miloša /u liku glumca Milana Milosavljevića/ i kneginju Ljubicu /u liku Nataše Popovske, višeg kustosa muzeja grada Beograda/, a zatim se išlo u manastir Vraćevšnicu i konak kneza Miloša u Gornjoj Crnući.


Organizovano je takmičenje u pripremanju jela iz gružanskog kraja, kojim su mogli da se posluže svi posetioci.


Prateći deo manifestacije bila je prodajna izložba domaće radinosti.TOOGM
VESTI

Saznajte sve nove
informacije o dešavanjima
u našoj organizaciji...TOOGM
SEOSKI TURIZAM

Opština Gornji Milanovac
ima najbogatiju i
najraznovrsniju ponudu...TOOGM
GORNJI MILANOVAC

Posetite zvaničnu
prezntaciju opštine
Gornji Milanovac...

     

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac

Adresa: Tihomira Matijevića 4,
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Telefon/Fax: 032 / 720 565
Telefon: 032 / 720 566

info@togm.org.rs
www.togm.org.rsSajt je pomognut od strane

Doći ćete kao gosti, a otići kao prijatelji